torsdag 16. april 2009

Påske i Jerusalem

Det er ganske spesielt å feire påske i Jerusalem. Pilgrimmer fra hele verden kommer til byen for å gå i fotsporene til Jesus.

På palmesøndag gikk vi i et langt tog fra oljeberget og ned til kirken som er bygget der hvor Jesus ble korsfestet. Jeg og Johanna havnet midt i en lykkelig gladkristen gjeng fra Nigeria.
Hurra. Tenk at Jesus døde for oss, jubler disse nigerianske damene.
Hurra. Tenk at vi får oppleve dette, tenker jeg og Johanna.

Jødene feirer passover
Omtrent samtidig som de kristne feirer påske, feirer jødene passover. Passover varer i ni dager, og Jersualem er full av tilreisende og lokale jøder. Hva feirer de? Da Egypterne ikke ville slippe de jødiske slavene fri, bestemte Gud at han skulle påføre dem ti landeplager. Den siste av disse plagene var at alle førstefødte sønner skulle bli drept. De jødiske slavene hadde derimot fått beskjed om å male et kors av lammeblod over døra si. Når Gud så et hus med et blodkors over døra, hoppet han over (passed over) dette huset og lot den førstefødte sønnen leve. Man kan jo forstå at dette er en grunn til å feire for jødene, men jeg skjønner at ikke egypterne ser noen grunn til å feire.
Jødene ved klagemuren feirer alle guttebarna som overlevde den tiende landeplagen.
Men hva gjør muslimene?
Under jødiske hellidager er det svært stille rundt moskeene. Ingen palestinere fra Vestbredden slipper inn i Jerusalem i det hele tatt. Alle tillatelser til å reise inn i Israel er ugyldige i nesten to uker. Med så mange jøder samlet foran klagemuren på en gang, tar Israel ingen sjanser på å la "potensielle selvmordsbombere" slippe inn.

Ganske rart å ha en av verdens hellgiste moskeer nesten for seg selv.

1 Kommentarer:

Blogger tomhal sa ...

Wow det ser ut til at du får med deg store begivenheter - må være utrolig å oppleve dette.

Take care!

:)tom

17. april 2009 kl. 16:51  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden