lørdag 18. april 2009

En tidlig morgen på en landbrukskontrollpost

Mer enn 85 prosent av muren rundt Vestbredden er bygget inne på de palestinske områdene. Jamal Karam bor på den ene siden av muren, men har åkeren sin på den andre.


Jamal Karam dyrker oliven, mandler og druer på den andre siden av muren.


Muren kommer i mange farger og fasonger. Den delen av muren som skiller Jamal Karam fra åkeren hans er et metallgjerde med piggtråd på toppen. Det betyr at han hver gang Jamal skal pløye, luke, høste eller gjøre noe som helst annet på jorda si, må han gå gjennom en kontrollpost bevoktet av bevæpnede Israelske soldater. Hver dag må han svare på de samme spørsmålene. Hver tredje måned må han søke om ny tillatelse. Kontrollposten er åpen en halvtime tre ganger om dagen.

Soldatene kommer for seint

Jeg møter han en nydelig lørdag morgen klokka kvart over seks. Kontrollposten skal åpne halv sju, men når klokka er kvart på sju har vi fremdeles ikke sett snurten av soldatene. Rundt 30 bønder venter på å starte arbeidsdagen. De som venter er blant de heldige som har fått tre måneders tillatelse til å slippe gjennom kontrollposten. Det er mange som har søkt, men som av en eller annen grunn har fått avslag til å arbeide på jordene sine. Hvis man ikke får tillatelse til å gå gjennom kontrollposten, kan man umulig dyrke jorda si. Hvis man ikke har dyrket jorda si på tre år, tilfaller den israelske myndigheter. På den måten mister Palestina stadig landområder, mens Israel får mer og mer jord.

Bøndene venter tålmodig
Endelig kommer tre soldater. Bare en av dem sjekker Id-kort og tillatelser, så det tar lang tid. Jamal og kameratene hans er vant til å vente. De virker ikke opprørte eller sinte. De har tent bål og skravler, det er blitt dagligdags å være avhengig av soldaters velvilje for å komme til sin egen åker.

Bøndene ser ut til å ha vendt seg til situasjonen. De tenner bål og skravler, mens de venter på soldatene.


Hver dag må de palestinske bøndene svare på de samme spørsmålene.En av fremtidens olivenbønder. Hvis han får tillatelse da..

- Vil du være med inn på den andre siden av muren neste helg, spør Jamal.
- Da kan du se på oliven- og mandeltrærne mine og vi kan ha en liten picnic, smiler han.
- Gjerne det, sier jeg. Så tar 60 år gamle Jamal eselet sitt og går bort til de 19 år gamle soldatene med gevær og forsvinner bort i olivenlunden på den andre siden av piggtrådgjerdet.


0 Kommentarer:

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden