tirsdag 28. april 2009

Et hus er delt i to

Da israelske myndigheter bygget muren, ble ett av husene i Nazzlet Issa delt i to.


For noen år siden var Nazzlet Issa en travel grenseby mellom Israel og Palestina. Palestinske arbeidere på vei til Israel stoppet og handlet på vei til og fra jobb. Israelere kom over grensen for å handle billige palestinske varer. Det var over 500 butikker og mange velstående butikkeiere der. I 2003 kom muren, og aktiviteten tok slutt. I dag er det stille, stille i gatene.

Vi møter en familie som bor omtrent fem meter fra muren. Tidligere satt de ofte på verandaen. Nå er ikke utsikten noe særlig lenger.- Israel har plantet en mur. Jeg planter blomster, sier bestemoren i huset, når hun gir oss myntete.


Nabohuset til den gamle damen er delt i to. Den ene halvdelen står der fremdeles. Den andre halvdelen er borte. Man kan se rett inn på den flislagte veggen på det som en gang var badet.I huset vedsiden av det halve huset, er det gjerder rundt hele takterassen.Huset var okkupert i mange år. Mannen som eide det, fikk bare lov til å være i førsteetasje og han fikk ikke lov til å ha besøk. Israelske soldater bodde i de øverste etasjene og på taket i flere år.Sju av husene i den palestinske landsbyen ble liggende på Israel- siden av muren. Hvis palestinerne som bor i disse husene skal besøke sine gamle venner og naboer må de gjennom en kontrollpost. De fleste menneskene på Palestina-siden har ikke tillatelse til å gå gjennom kontrollposten.

- Sønnen min skal gifte seg med en jente fra den palestinske siden av landsbyen, så vi må søke om tillatelse for at hun skal få lov til å flytte hit. Vi tenkte vi skulle være ute i god tid, men de aksepterte ikke søknaden før vi la ved bryllupsinvitasjonen, sier en eldre dame som bor i ett av de sju husene. Hun forteller også om en mann fra den palestinske siden som hadde tillatelse til å gå gjennom kontrollposten og som en dag på vei til jobb døde av hjerteattak på den israelske siden.

- Soldatene ville ikke gi liket tillatelse til å komme gjennom kontrollposten. Etter tre dager fikk familien endelig liket gjennom, men de måtte hente det på en kontrollpost langt borte, ikke på den nærmeste her, forteller damen.På vei hjem stopper sjåføren foran en haug av betong som en gang var et hus. Huset måtte rives for å gjøre plass til muren, men mannen som bodde der visste aldri når det skulle skje. De valgte den dagen han skulle gifte seg. Han fikk hvertfall dokument rivningen. Bryllupsfotografen var allerede på plass.1 Kommentarer:

Blogger Camilla Bognø sa ...

Herregud. Jeg vet ikke hva jeg skal si.

5. mai 2009 kl. 09:28  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden