fredag 5. juni 2009

Nedbrente oliventrær

Obama har sagt at de israelske bosettingene må fjernes fra Vestbredden, men de agressive bosetterne har ikke tenkt til å gi seg. På mandag satte de fyr på oliventrærne til palestinske bønder i Burin.

Vi møter den palestinske familien fire dager etter at oliventrærne deres er brent ned. De veiver ikke med armene, de hever ikke stemmen. Det virker mer som om de har gitt opp. De vet at uansett hva de gjør, kommer ikke situasjonen til å endre seg.


Den palestinske bonden begynner å bli vant til at israelske bosettere skaper trøbbel.

På mandag så familien at israelske bosettere var oppe i olivenlunden deres. Minutter etterpå var området i brann.

- Vi har film som viser både bilen og ansiktet til bosetterne, men det har ingenting å si. Ingen er interessert i å ta dem, sier en av sønnene i familien oppgitt. Da brannen brøt ut, ringte familien israelske myndigheter, slik de er instruert til å gjøre hvis bosetterne byr på problemer. Myndighetene sendte soldater og politi, men det eneste disse gjorde var å se på brannen.

- Jeg spurte politiet hva de ville gjort hvis palestinere hadde satt fyr på trærne til israelske bosettere. Han sa at jeg skulle passe jobben min, så skulle han passe jobben sin.

- Vi ville gå å slokke brannen, men fikk ikke lov å politiet, forteller familien.

Det er ikke første gangen oliventrær brenner. I fjor satte bosetterne fyr på en annen olivenlund. Bøndene fikk 35 dollar i kompensasjon per nedbrente tre, ikke fra israelske, men fra palestinske myndigheter.


Olivenlunden er fylt av aske. Brannen slukket seg selv da den nådde en asfaltert vei som bare bosetterne får lov til å bruke.

- Det tar tre år fra man planter til man kan høste de første olivenene. Vi har prøvd å plante nye trær, men bosetterne river dem opp. Nå planter vi bare i nærheten av huset.


Inne i huset serverer damene te. Over døra til kjøkkenet henger bilde av en mann. Han var faren i huset, men han lever ikke lenger. Han ble drept av bosettere i sitt eget hjem.

1 Kommentarer:

Blogger Fride sa ...

Veldig bra program med deg på NRK!

7. juni 2009 kl. 06:11  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden